Akademija plant-based kuhanja

Biti siguran u sebe znači djelovati slobodno. Biti siguran u sebe znači biti samopouzdan. Kad smo samopouzdani, tada nam rezultat je jasan. Točno onaj koji želimo. Takve primjere imamo u životu, a ista situacija je i u kuhanju.

Biti siguran u sebe u kuhanju znači biti slobodan u isprobavanju novih recepata, primjeni raznih tehnika pripreme, korištenja novih začina. I naravno, kušanje novih okusa.

Akademija se održava kroz tri radionice, gdje je naglasak prvotno na učenju, a potom na kuhanju i primjeni stečenog znanja. Na kraju svake radionice isprobavamo jela, komentiramo i razumijemo što smo radili. 🙂

_____________________________________________________________

Otvorene su prijave za novu Akademiju plant – based kuhanja koja počinje 19. travnja.

Prijavi se putem linka u nastavku

_____________________________________________________________

Pogledaj kako nam je bilo na prošloj Akademiji!

1. DAN RADIONICE: Osnovne namirnice u plant-based prehrani i sve što treba znati prije kuhanja

Matei će vas detaljno provesti kroz namirnice i dobit ćete sve savjete koji su vam prvotno potrebni za kvalitetniju pripremu ovih jela.
Plant-based jela iziskuju puno rezanja, dinstanja i pirjanja povrća, tako da ćete na primjeru moći vidjeti sve tehnike koje vam mogu ubrzati tehničku obradu jela. U pitanju je puno raznovrsnih namirnica, ali ne treba vam zato velika količina posuđa. Bit će vam prikazano što je sve potrebno od posuđa kako biste si olakšali posao i što manje zatrpavali kuhinju.

Kuhate DVA jela:

 • Zapečena riža s povrćem, lećom i slanutkom u kokosovom mlijeku,
 • Zapečena riža s sojinim ljuskicama i povrćem

2. DAN RADIONICE: Začinjavanje hrane i korištenje tofua u plant-based prehrani – neodoljiva kombinacija

Začina nikada dosta, a iako obogaćuju svako jelo, treba znati i s njima baratati. Koji začini najbolje odgovaraju određenom jelu, kako ih skladištiti, kada ih treba dodavati jelima. Na ta i mnoga druga pitanja dobit ćete odgovore koje tražite, a u pripremanju jela, imat ćete priliku raditi s profesionalnim SANA začinima.

Ako još niste radili s tofuom ili vam je još nepoznanica, sada ćete saznati sve o najdostupnijem izvoru proteina i na koji način ga sve možete kombinirati u jelima.

Kuhate DVA jela:

 • Slatko ljuta curry juha od gljiva s tofuom,
 • Popečci od cikle i tofua s pečenim krumpirom i umakom

3. DAN RADIONICE: Jednostavni klasični plant-based deserti + fašnički specijalitet

Time želi da dobijete percepciju plant-based prehrane u kojoj se ne morate nužno odreći nekih od vama poznatih i dragih recepata. Dapače, moći ćete sačuvati kvalitetu namirnica, a nećete izgubiti na okusu!

Kako biste se i sami uvjerili, pripremate DVA deserta:

 • Pita od jabuka,
 • Pita od čokolade,

      + veganske krafne 

Dok čekate da se pite ispeku, kušat ćete Mateijeve krafne i vidjeti kakvog su okusa i izgleda. Na temelju toga, probat ćete formirati svoje i poslije ih podijeliti sa svojim ukućanima.

_____________________________________________________________

TRODNEVNI PROGRAM BOŽIĆNE AKADEMIJE:

1. radionica (14.12.)Što sve trebate znati prije izrade svečanog plant – based obroka i kako se najbolje pripremiti

Počevši od pomno pobranih namirnica, posuđa, određenih tehnika i dr., bit će tu svega što možete naučiti. Sve u cilju lakšeg praćenja jela koja će vam se prikazati i koje ćete naposljetku kušati.

Za vas pripremam 2 jela:

 1. Wellington s portobello gljivama
 2. Štruca od leće s umakom od gljiva

2. radionica (16.12.) – Zašto koristiti tofu u okrepljujućim zimskim jelima i kako začiniti jela

Ovdje ćete saznati sve o najdostupnijem izvoru proteina – TOFU. Kako se može koristiti te kako ga najbolje iskoristiti. Prilikom isprobavanja jela, spoznat ćete da vas tofu itekako može nahraniti i okrijepiti, a to je upravo ono što se traži od jela koja jedemo zimi.

Za vas pripremam 2 jela:

 1. Veganski ramen
 2. Lisnato s tofuom i povrćem

3. radionica (18.12.) – Napravite blagdanske kolače bez mliječnih proizvoda i jaja, a da ne izgubite na okusu i strukturi

Omiljeni okusi slastica bez kojih je nemoguće zamisliti božićni jelovnik! Matei će s vama podijeliti svakojake načine zbog kojih kolači mogu biti jednako ukusni i bez mliječnih proizvoda i jaja. Pomnije će razjasniti vezu između slastica i plant-based prehrane. A onda nastupate vi i vaši vrijedni prstići.

Polaznici će pripremati:

 1. Cimet rolice sa šećernim sirupom
 2. Božićni cupcakes (cupcakes s kremom od vanilije)

_______________________________________________

Pogledaj kako nam je bilo na prošloj Akademiji!

1 dan (3.11.) – Osnovne namirnice u plant-based prehrani i sve što treba znati prije kuhanja

Za početak, u prvom dijelu radionice naučit ćete nešto više o iskoristivosti sezonskog voća i povrća, posuđa za ovakav princip kuhanja, a saznat ćete i poučnu priču o pirjanju povrća. Imajući na umu sve navedeno, bit ćete spremni za primijeniti sljedeća jela, ali pritom si olakšati za sve ostalo što vas čeka.

Pripremate 2 jela:

 1. Zapečena riža s povrćem, lećom i slanutkom u kokosovom mlijeku
 2. Zapečena riža sa sojinim komadićima i povrćem

2 dan (5.11.) – Začinjavanje hrane i korištenje tofua u plant-based prehrani

Slijedi šarolika priča o začinima koje Matei i osobno upotrebljava. I sami ćete isprobati na koji način i kada ih dodavati kojem jelu, što dobivate s kojim začinom te kako koji začin utječe na jelo. Čekaju vas razni tips&tricks-i kako biste znali kojim začinom spasiti jelo ili ga unaprijediti. Zatim Tofu, kao jedan od najdostupnijih izvora proteina u ovoj prehrani. Saznat ćete kako ga pripremiti, marinirati te koje su sve opcije pripreme.

Pripremate 3 jela:

 1. Pohani tofu, pečeni batat i mrkva
 2. Rolice od tofua
 3. Naan kruh + hummus

3 dan (9.11.) – Kako ubrzati kuhanje i ne izgubiti na kvaliteti jela

Svatko od nas može si ubrzati proces kuhanja, a vođen tom mišlju, Matei će ukratko pokazati i dokazati koji su sve to mali trikovi za brže pripremanje jela, a da pritom ne izgubite na kvaliteti namirnica.

Pripremate 3 jela:

 1. Veganski ramen + ukiseljeni luk
 2. Juha od povrća iz pećnice
 3. Brownie od batata i kikiriki maslaca