Odrezak od cvjetače u umaku od mrkve

I što ako ne ispadne točno onako kako smo zamislili? Govori li to nešto o nama? Ili je samo poziv na unapređivanje? 🙂

Nekad nešto zamislimo u životu, jako se vežemo za to, sve nam ovisi o tome – i onda ne ispadne točno onako kako smo zamislili. Mnogi razlozi mogu biti za to za koje ne možemo znati da su utjecali na neostvarivanje našeg cilja. No, mi nekad te razloge nećemo uzeti u obzir.

Nego ćemo sve pripisati sebi. Samo smo mi krivi, i onda si na temelju toga pripisati da nismo možda dovoljno sposobni ili da se ne bavimo onime čime smo zamislili da bi htjeli. I to sve na temelju jednog neuspjelog pokušaja. Neuspjeh nikad ne govori ništa o nama samima, ne govori tko jesmo ili tko nismo, nego govori o tome da samo trebamo nešto naučiti.

A što ako nije bilo vrijeme za to da napravimo? A što ako nismo spremni bili za to? A što ako je zaista trebalo prvo suhe sastojke staviti, pa onda tek mokre? A što ako je sol trebala ići prije kvasca, a ne sve zajedno?

A što ako samo trebamo nešto novo naučiti. Unaprijediti se. Poboljšati. Izrasti. I ne zaključiti ništa o sebi na temelju reakcije koju je izazvala naša akcija. 😉

Karfiol se u ovoj varijanti unaprijedio. Unaprijedio se pomoću začina, suhih i mokrih. I nakon toga, nije ostao nevidljiv, nego je zadržao svoju individualnost. Uzeo je i mrkvu sa sobom da mu načini lijepi ugodni umak, i krumpir – kuhan i pečen, tako da ne bi zaostajao za svima.

Sastojci (za 3 osobe):

• veća glavica cvjetače (2kg)

• 1,5kg krumpira

• 1kg mrkve

• 100ml povrtnog temeljca

• maslinovo ulje

• začini: sol, papar, curry, chilli, crvena paprika, sezam, origano, soja sos, teriyaki umak

Recept:

1. Cvjetaču očistite od zelenih dijelova. Narežite cvjetaču po duljini na ‘odreske’, debljine 3-4 cm. Pažljivo ju režite kako bi vam ostao što veći cijeli komad cvjetače. Krumpir ogulite i narežite na polovice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke ploške.

2. Stavite kuhati krumpir u vruću slanu vodu i kuhajte ga do 20 minuta, dok ne postane mekan. Mrkvu isto stavite kuhati u vruću vodu i kuhajte ju 30ak minuta, dok ne postane mekana.

3. Napravite marinadu za odreske od cvjetače – pomiješajte u posudi dvije žlice soja sosa, jednu žlicu teriyaki umaka, te po jednu žličicu soli, currya, crvene paprike, sezama, suhog origana i pola žličice chillija i papra. Namočite odreske u tu marinadu ili ih prelijte njima te ostavite da stoje do 10 minuta. Stavite grijati pećnicu na 220°C.

4. Stavite grijati tavu na kojoj ćete peći cvjetaču, te ju malo nauljite. Stavite peći cvjetaču i pecite 6-8 minuta sa svake strane. Tijekom pečenja dodatno prelijte marinadom. Ako imate tavu koja može ići u pećnicu, prebacite ju u pećnicu da se nastavi cvjetača peći, a ako nemate, prebacite cvjetaču u protvan i stavite da se peče još 20ak minuta u pećnici.

5. Krumpir ocijedite i u posudi ga začinite sa soli, origanom, sezamom i maslinovim uljem, te ga pecite u pećnici još 30 minuta.

6. Za umak od mrkve ocijedite mrkvu, te ju stavite u blender i dodajte povrtni temeljac, žlicu soja sosa, žličicu soli i po pola žličice currya, crvene paprike i chillija. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu homogenu smjesu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s