Slani tart od kikirikija

Je li sve onako kako se čini na prvi pogled? Možemo li odmah biti sigurni da je nešto takvo kakvo nam se čini da je? 🙂

Kada nešto vidimo, čujemo, osjetimo, donesemo svoje zaključke o toj pojavi. Svoja razmišljanja, misli, osjećaje povežemo u zaključak o tome što smo upravo doživjeli. I kažemo da je to tako. No, pitanje je – je li to zaista tako ili je to samo naša interpretacija, samo naša perspektiva, samo naš skup zaključaka i ideja?

Svatko od nas ima svoju perspektivu, a svaka pojava je bez ikakvog predznaka. Mi dodajemo predznak svakoj pojavi. Mi kažemo da je ponedjeljak naporan, da je petak najzabavniji. Oni su samo dani, oni nemaju nikakvo značenje samo po sebi. Ovakav pogled na našu okolinu daje nam sigurnost u sebe da možemo percipirati svijet oko sebe kako god želimo. Loše, dobro, katastrofalno, savršeno, kako god želimo.

Taj naš pogled je naš svijet. Nitko drugi ne utječe na to, nitko drugi ne gleda naš svijet iz naše perspektive. Učinimo si svijet zabavnijim i budimo slobodni izabrati najbolju moguću opciju za nas same. 🙂

Isto tako, za desert kažu da mora biti sladak. No, mora li? Ili je samo naziv ovog deserta taj koji skriva slatkoću ovog deserta? Slani tart od kikirikija koji nije slan stavlja točku na i svakom obroku. Pet sastojaka, dobar blender i spremni smo.

Sastojci:

• 200g kikirikija

• 300g datulja

• 150g kikiriki maslaca

• 7 žlica kokosovog ulja

• 200g čokolade za kuhanje

• 1,5 žličica soli

• hladna voda

Recept:

1. Datulje otkoštite (ako već nisu) i namočite u vodi barem sat vremena prije pripreme.

Podloga

1. U blenderu usitnite kikiriki, 50g datulja, 2 žlice kokosovog ulja i 2 žlice vode dok se sve ne poveže u gustu smjesu. Tu smjesu utisnite u kalup za tortu i pravilno rasporedite.

Krema

1. U blender stavite 250g datulja, kikiriki maslac, žličicu soli, 3 žlice kokosovog ulja i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu (nekoliko minuta). Tu kremu stavite na utisnutu podlogu i pravilno ju rasporedite po kalupu.

Pokrov torte

1. Na 2 žlice kokosovog ulja rastopite čokoladu za kuhanje i dodajte pola žličice soli. Kad se rastopi čokolada, ostavite nekoliko minuta da odstoji. Prelijte tortu ravnomjerno sa rastopljenom čokoladom.

Tortu stavite u zamrzivač minimalno 4 sata kako bi se torta stisnula i kako bi je mogli rezati. Prilikom rezanja, namočite nož u kipuću vodu, prebrišite ga krpom i režite tortu. Ovako ćete dobiti ljepše komade torte i bit će vam lakše rezati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s