Zabavna kvinoja

Ova žitarica još je jedan odličan izvor proteina u ovoj prehrani, u 100g nalazi se 14g proteina. Ne sadrži gluten, okusom podsjeća na orašaste plodove, a teksturom je slična amarantu ili prosu. Najčešće korištena je bijela kvinoja, no može se naći i crvena, crna, zelena ili mix svih boja.

Zašto zabavna? Zato što je zabavnog i zaigranog izgleda, a i okusa. Kad se kvinoja skuha (crvena i crna), na njoj su vidljive žute niti te kvinoja postaje jedan, oku ugodan, doživljaj na tanjuru. Ako je još iskombinirate sa nekim povrćem, dobivate zaista šarenilo u svojem obroku.

Kvinoju sa slike kuhao sam u umaku od rajčice, te sa lukom i šampinjonima prethodno poprženim na tavi. Ono što je bitno kod kuhanja kvinoje je da se ona prije samog kuhanja ispere pod mlazom vode kako bi se izbjegla gorčina koja se nalazi u opni same žitarice. Posebno sam je kuhao u vodi, te je dodao umaku i na laganoj vatri kuhao još kratko vrijeme.

Može se napraviti i na salatu, ukuhati sa bilo kojim povrćem, čak se može jesti i slatka. Okusom raskošna, bogata proteinima, izgledom zanimljiva – to je zabavna kvinoja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s