Plant-based full of taste

Zašto plant-based?

Zašto plant-based? Zašto ne vegetarijanac ili vegan?

Iskreno, sve je došlo spontano jednog dana. Gledao sam te silne kataloge od dućana i dosadio sam samome sebi jer svakih pet dana ja kuham isto. Ispeci meso, napravi gulaš, dodaj malo ovo povrće, malo ono povrće. Došao sam u moment kad imam osjećaj da MORAM kuhati, a ne da želim. Zaista volim kuhati i gledam to kao neku igru, kao zabavu, kao kreiranje novog.

Postoji poslovica: “Ako dvoje rade isto, to nikad neće biti isto”, a ja bih rekao: “Ako jedan radi isto, to nikad neće biti isto.” Svako jelo je nešto novo, neka nova kreacija, svojevrsno umjetničko djelo.

To više nisam pronalazio u mesu. Iskreno, dosadilo mi je. Odlučio sam okrenuti stranicu, odlučio sam probati nešto novo – biti plant-based. ‘Slučajno’ se poklopilo, da, isti taj dan, je djevojka rekla kako ne razumije zašto uopće jedemo životinje, da je njoj to postalo nepojmljivo. I tako smo rekli – idemo probati, idemo izbaciti meso iz prehrane na mjesec dana, pa vidjeti kako se osjećamo.

To je preporod, mogu osobno potvrditi da je to jedna od najboljih odluka u životu. Ne samo da jedemo zdrave i zanimljive namirnice, nego ja kuham više nego ikad (nisam ikad u životu mislio da će me to veseliti toliko). Namirnice koje nikad nismo probali, umaci, začini, okusi i strukture – potpuno novi svijet. U roku od tjedan dana rezultati ovakve prehrane vidljivi su u težini, osjećaju sitosti, količini energije koju imamo.

Prva pomisao kod količine hrane bila je – jooj, pa koje to količine povrća jedemo, pa udebljat ćemo se od toga. Vaga je pokazala upravo suprotno. Energija koju osjećam nekako je čišća, protočnija, nemam osjećaj neke zatočenosti koju bih znao imati kad bi jeo meso.

Ovim blogom, na svojem primjeru, želim prikazati kako se može hraniti na ovaj način, a pritom ne imati osjećaj da stalno se gladuje, da se nema energije ili da se jede bezukusna hrana. Misao koja mi se vrti u glavi nije da ne jedem meso, nego da jedem žitarice i povrće (nekad i jaja i ribu).

Recepti, savjeti, iskustva – svega će to biti na ovom blogu. Pratite ovdje i na Instagramu, bit će zanimljivo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s